Recepty
Výpis článkov
Sardinky so špagetami a paradajkovou omáčkou
Prírava: 30 minút
Porcie: 4
Obtiažnosť: Nízka
Ingrediencie:
1 konzerva sardiniek v olivovom oleji
400g očistených paradajok v plechovke
1 stredne veľká cibuľa
Zväzok hladkolistého petržlenu
1 strúčik cesnaku
300g špagiet
Panenský olivový olej
Soľ a korenie
Sušené vločky chilli
.jpg)
Postup:
- V hlbokej panvici pri strednom plameni necháme na olivovom oleji opiecť do sklovita nahrubo nakrájanú cibuľu a tenké plátky cesnaku.
- Pridáme roztlačené očistené paradajky, zmiešame, a do panvice pridáme neuvarené špagety.
- Do panvice prilejeme vodu tak, aby špagety boli stále ponorené v omáčke, a varíme ich na strednom plameni. Podľa potreby priebežne prilievame vodu a občas premiešame. Špagety sa postupne budú variť a prepájať s paradajkovou omáčkou. Ku koncu varu už vodu do špagiet nedolievame
- Vodu z omáčky necháme odpariť na požadovanú konzistenciu a plameň vypneme. Do nej vyklopíme obsah celej konzervy sardiniek vrátane oleja a pridáme nasekaný hladkolistý petržlen. Celé to dobre premiešame, osolíme, ľahko okoreníme, a pre ostrejšiu chuť môžeme zľahka dochutiť vločkami sušených chilli papričiek.
Šalát Nicoise s tuniakom
Príprava: 30 minút
Porcie: 4
Náročnosť: stredná
Ingrediencie:
1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
4 stredne veľké zemiaky
4 stredne veľké paradajky
20ks čiernych olív
100g zelených fazuľových strukov
1 malá červená cibuľa
¼ rímskeho šalátu
6 vajíčok
1 lyžica kapár
5 filetov ančovičiek v oleji
1 lyžica dijonskej horčice
Zväzok hladkolistého petržlenu
1 strúčik cesnaku
Panenský olivový olej
Soľ a korenie

Postup:
- Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Následne ich nakrájame na štvrtiny.
- Struky vložíme do horúcej vody na 5 minút, potom ich schladíme v studenej vode s ľadom, aby si uchovali svoju farbu. Rozkrájame ich priečne na polovicu, aby neboli v šaláte príliš dlhé.
- Vajíčka uvaríme na tvrdo, potom ich obielime a nakrájame na štvrtiny.
- V mažiari utlčieme horčicu, kapary a ančovičky. Potom prilejeme olivový olej a premiešame, aby vznikol dresing. Pridáme nasekaný hladkolistý petržlen a ešte raz premiešame.
- Na taniere vytreté strúčikom cesnaku dáme približne lyžicu dresingu, ktorú po tanieroch ľahko rozotrieme. Postupne pridáme listy rímskeho šalátu, zemiaky, nakrájané paradajky, fazuľové struky, kolieska cibule a čierne olivy. Navrch položíme štvrtinky vajíčok a natrhaného tuniaka. Šalát pokvapkáme pripraveným dresingom.
Tabbouleh s citrónovými sardinkami
Príprava: 30 minut
Porcie: 2
Obtiažnosť: jednoduchá
Ingredience:
1 konzerva sardiniek v olivovom oleji s citrónom
4 paradajky
¼ červenej cibule
100 g bulguru
šťava z ½ citróna
čajová lyžička extra panenského olivového oleja
soľ a korenie
niekoľko lístkov čerstvej mäty
veľký zväzok hladkolistej petržlenovej vňate

Postup:
- Bulgur uvarte. Zalejte približne dvojnásobným množstvom vody, varte v osolenej vode 10 až 15 minút a potom nechajte pod pokrievkou dovariť, bulgur ešte napučí.
- Červenú cibuľu nakrájajte nadrobno. Z paradajok vykrojíme stred a tiež ich nakrájame na malé kocky. Pridáme ich do misky s bulgurom.
- Mätu a petržlenovú vňať nasekáme nahrubo a pridáme do šalátu.
- Vytlačte šťavu z citróna, dochuťte korením, soľou a olivovým olejom.
- Šalát dobre premiešajte a v ideálnom prípade nechajte 30 minút v chladničke, aby bulgur nasiakol všetky chute.
- Podávajte so sardinkami v olivovom oleji a citrónom. Olej z konzervy určite nevyhadzujte, dodá šalátu ďalší chuťový rozmer.
Tipy: Ak máte radi výraznejšie chute, vyskúšajte sardinky s aromatickým korením, zeleným korením alebo dvoma druhmi chilli.
Recept inšpirovaný pôvodným receptom konzervárne La Belle Iloise.
